NOTÍCIES

Noticies  relacionades:

https://www.diaridetarragona.com/reus/Residentes-de-Reus-piden-soluciones-y-dialogo-para-poder-empadronarse-20201203-0062.html

 

Residentes de Reus piden soluciones y diálogo para poder empadronarse

Respaldados por la CUP, varias personas exponen que tienen «dificultades» para agilizar su entrada en el padrón municipal, un trámite que les facilitaría poder tener asistencia sanitaria

C. VALLS

Sebastià Guillemat tiene «dificultades» para poder empadronarse en la ciudad. FOTO: FABIÁN ACIDRES.
Sebastià Guillemat tiene «dificultades» para poder empadronarse en la ciudad. FOTO: FABIÁN ACIDRES.

El activista de la asociación sin ánimo de lucro Reus Som Útils (ARSU), Sebastià Guillemat, describe que vive una situación «difícil», agravada por la crisis. «Vivo con mi madre en Reus y soy voluntario en la ciudad, pero no estoy empadronado. Eso me repercute en diferentes puntos. No tengo tarjeta sanitaria, ni acceso a medicamentos que necesito. La administración no nos contesta. No comprendemos a dónde tenemos que dirigirnos. Sólo pido una mesa de diálogo para que nos ofrezcan una solución», solicitó ayer.

Diari de Tarragona 20/7/2019

https://www.diaridetarragona.com/reus/ARSU-celebra-el-memorial-internacional-para-las-victimas-de-la-guerra-contra-las-drogas-20190719-0030.html

ARSU celebra el memorial internacional para las víctimas de la guerra contra las drogas

L’Associació Reus Som Útils (ARSU) ha convocado esta mañana una concentración para recordar y honorar a todas las personas que han muerto por el consumo d’estupefacientes

Mar Martinez

ARSU ha organizado una concentración en la plaza Frida Kahlo. FOTO: Alfredo González
ARSU ha organizado una concentración en la plaza Frida Kahlo. FOTO: Alfredo González
 

L’Associació Reus Som Útils (ARSU) ha celebrado esta mañana en la plaza Frida Kahlo (Reus) un memorial para recordar y honorar a las víctimas que han muerto en su lucha contra las drogas. “Desde hace ocho años organizamos este día internacional para las personas que mueren de causas directas o indirectas por el consumo de drogas”, afirma el coordinador del área de salud comunitario del servicio de adicciones y salud mental del Hospital Sant Joan de Reus, Antoni Llort.

Se contabiliza que cada año mueren 183.000 personas relacionadas con el consumo de drogas. El 19 de julio es el día internacional para honorar a los amigos y seres queridos que han muerto como consecuencia de las drogas. La asociación denuncia que “en lugar de reconocer que las actuales políticas de drogas no funcionan, las drogas y las personas que las utilizan continúan considerándose un problema”.

Aunque las concentraciones se han organizado mayoritariamente en Barcelona, Antoni Llort señala que “nosotros creemos que debemos actuar a nivel local“. La asociación cuenta con 20 socios que organizan reuniones y actividades com esta. “La gente se asusta cuando pasa por aquí y ve nuestros carteles pero nosotros no pararemos de luchar hasta que las personas con drogodependencia tengan sus derechos“, afirma Llort.

La asociación está preparando actividades para el próximo 27 de julio, el día internacional contra la hepatitis, una de las principales causas de muerte de las personas que luchan contra las drogas. Durante ese día, ARSU organizará talleres con el objetivo de reducir las infecciones.

Arsu recorda les víctimes de la guerra contra les drogues

L’Associació Reus Som Útils es manifesta a la plaça Frida Kahlo per commemorar totes les persones que s’han vist afectades de manera directa i indirecta per la persecució dels narcòtics. Aprofitant que el dia mundial de les víctimes de la guerra contra les drogues és diumenge, l’associació reivindica que amb la seva prohibició s’està atemptant contra els drets humans i la seguretat de les persones.
Assistents al memorial de les víctimes de la guerra contra les drogues

Arreu del món se celebra el memorial de les víctimes de la guerra en contra les drogues. ARSA s’ha sumat aquest matí a la commemoració per reivindicar la necessitat de  regular tota classe de substàncies (incloent-hi les cannàbiques) i demanar que els tractaments sanitaris arribin a totes aquelles persones que pateixin malalties conseqüents del consum de droga. Segons ARSU, s’estima que gairebé el 18% de les persones que s’injecten drogues viuen amb VIH, i entre el 45,2% i el 55,3% ho fan amb l’Hepatitis C.

També reclamen que s’erradiqui la discriminació i l’estigma de les persones consumidores d’aquest tipus d’estupefaents i que tinguin les mateixes possibilitats i fàcil accessibilitat al departament de drogodependència i salut mental de la sanitat pública.

El 21 de juliol es commemoren totes aquelles persones víctimes de les polítiques prohibicionistes de drogues, és un acte institucional en el qual es reivindica la necessitat de seguir unes polítiques basades en els Drets Humans i la salut i no en la persecució d’aquestes persones.

 

 

 

Canal Reus TV

26/6/2019

http://www.canalreustv.cat/noticies/lalcohol-la-droga-mes-consumida-al-2018

L’alcohol és la droga més consumida al 2018

El 60% dels casos atesos per l’Àrea de Salut Col•lectiva del Servei d’Addiccions de l’Hospital Sant Joan al 2018 han estat provocats per consum d’alcohol. Avui, amb motiu del Dia Internacional de les Nacions Unides contra l’Abús de Drogues i Tràfic Il•lícit, l’ARSU s’ha concentrat per denunciar la política de drogues actual.
Concentració ARSU

L’alcohol es manté en primera posició en el rànquing de drogues més consumides per la població. Al 2018, gairebé el 60% de persones ateses per l’Àrea de Salut Col·lectiva del Servei d’Addiccions de l’Hospital Sant Joan han vingut per consum d’alcohol, deixant en un percentatge molt baix els casos atesos per substàncies il·legals.

L’associació Reus Som Útils s’ha sumat avui, amb motiu del Dia Internacional de les Nacions Unides contra l’Abús de Drogues i Tràfic Il·lícit, a la campanya ‘Recolzi, No castigui’. Una iniciativa global on quasi un centenar de països participen per denunciar la política de drogues actual i lluitar per unes basades en la salut pública i els drets humans.

Segons el Projecte Home, Catalunya ha augmentat un 31% el nombre de persones ateses en els últims cinc anys. Els principals causants són la cocaïna, l’alcohol i el cànnabis.

 

 

Diari més Reus, 15/03/2019

https://issuu.com/mestarragona/docs/mtarragona150319

ARSU PADEL

 

 

Diari més Reus, 30/08/2018 a las 19:49

https://www.diarimes.com/es/noticias/reus/2018/08/31/arsu_vuelca_atencion_los_usuarios_para_combatir_las_sobredosis_45670_1092.html

aRSU SOBREDOSI

 

  • Marta Bros

Actualizada 30/08/2018 a las 19:49

La Asociación Reus Som Útils, la entidad que desde hace cerca de veinte años se dedica a dar atención a los consumidores de drogas en la ciudad de Reus, celebra este viernes el Día Internacional para la Prevención de la Sobredosis, y lo hace centrando esfuerzos en la atención a los usuarios, y al ofrecerlos recursos para poder evitar y combatir este fenómeno, aparte de conmemorar a las víctimas.

El presidente de ARSU, Quim Gómez, comentó que la entidad intensifica hoy la atención a los usuarios, con la instalación de un espacio de atención en una de las zonas donde han detectado consumo de drogas recientemente, un área no urbanizada del barrio de Sant Josep Obrer, donde ofrecerán material estéril e información a los usuarios que encuentren, y los asesorarán sobre cómo actuar en caso de sobredosis, una acción que puede contribuir a salvar vidas.

Esta actividad, la realizan aparte de las acciones que lleva a cabo la asociación habitualmente, como la limpieza semanal de zonas donde hay consumo de drogas, para evitar la presencia de jeringas usadas y otros restos en estos espacios, y la restitución de jeringas estériles en las máquinas de distribución y recogida que hay a la zona del Tanatorio de Reus, una tarea que desarrollan, aproximadamente cada dos semanas.

En los últimos meses, desde de ARSU han detectado un incremento en la distribución de jeringas, un hecho que seguramente está relacionado con el aumento del consumo de opiáceos en la ciudad. Además, también han detectado zonas donde hay más consumo, como los alrededores del Hospital de Sant Joan o el Tecnoparc.

Más espacios supervisados
Con estos datos, y aprovechando la fecha, desde ARSU reclaman a las administraciones públicas más espacios de consumo supervisados en la ciudad, un servicio público que se da en el centro de La Illeta, donde tiene la asociación, y al servicio de Adicciones del Hospital de Reus. Un recurso que serviría para aumentar la atención que ya se ofrece, además de la formación que se hace a compañeros, familiares y usuarios de drogas, para saber como actuar en caso de sobredosis, y la distribución de kits de atención, que llevan dosis de Naloxona, un fármaco que bloquea los efectos de los opiáceos, y que enseñan como administrar, aparte de recordar que, ante un caso de sobredosis, hay que avisar siempre al 112.


Reus commemora del Dia Internacional de la guerra contra les drogues

L’associació Reus Som Útils s’ha sumat a les reivindicacions en un acte simultani a tot Catalunya.

Reus commemora del Dia Internacional de la guerra contra les drogues

Aquest dimarts s’ha commemorat el Dia Internacional de la Guerra contra les Drogues, una data per recordar totes les persones que han mort a causa de substàncies estupefaents. Diverses entitats que tracten les addiccions han celebrat un acte simultani a tot Catalunya per reivindicar una legislació més justa. L’Associació Reus Som Útils també s’ha sumat a la iniciativa per mostrar solidaritat amb els països com Tailàndia, Filipines o Singapur on les penes de regularització d’aquestes substàncies són molt més dures que impliquen presó o inclús en alguns casos, la pena de mort.


Maite Martí és vicepresidenta d’ARSU i explica que “La lluita és també per altres països on la gent té molts menys recursos que nosaltres, ja siguin recursos hospitalaris, recursos humans, on la gent pateix presó, on la gent mor dins la presó víctima de les injustícies, on hi ha gent que ha hagut de traficar per costejar-se els seus hàbits”.

La solució a la problemàtica del nostre territori però passa per una legislació i una regularització més adaptada a la realitat actual, on segons diuen des d’ARSU les lleis d’aquí estan fetes per castigar i no per ajudar i solucionar el problema. Des d’aquestes entitats es vol treballar per establir un programa de riscos on el primer punt és el no consum. Partint de la base que aquesta premissa no es compleix, s’han d’activar altres mesures per minimitzar els riscos i evitar el màxim el mal consum de les substàncies i el contagi de malalties infeccioses.

Martí afegeix “es podria millorar però les retallades ens ho impedeixen. S’han tancat molts serveis d’assistència que es donaven a través de les entitats paraigües per falta de recursos”.

Durant l’acte s’ha llegit un manifest i s’han recordat les víctimes comptabilitzades pel col·lectiu on la xifra ascendeix a prop d’una cinquantena de persones a Reus des de 2013. Amics, familiars i companys han encès espelmes, han col·locat flors i també s’han escrit dedicatòries als seus desapareguts per conseqüència de les drogues.

 

 

Societat

ARSU detecta un augment en el consum de drogues a la ciutat

L’entitat assegura que aquest repunt no és greu i que és habitual que eventualment hi hagi un creixement d’aquests consums.
ARSU detecta un augment en el consum de drogues a la ciutat

Voluntaris netejant la via pública de xeringues. Aquesta és una estampa que es repeteix cada setmana per part dels voluntaris de l’Associació Reus Som útils. En una sola batuda poden arribar a recollir unes 160 unitats d’aquests utensilis i és que actualment el municipi està experimentant un creixement del nombre de xeringues que s’han repartit, arribant gairebé a les 2.000 unitats en el primer trimestre d’aquest any, quan la mitjana està sobre les 1.500.

Antoni Llort és antropòleg del Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Sant Joan i membre d’ARSU i explica que “vol dir que a vegades els punts de venda varien. Podria ser que per exemple als voltants de Tarragona es deixi de vendre o de comprar i vinguin cap a Reus o viceversa. Ara ens trobem en un moment en què Reus s’ha ampliat la zona on nosaltres solíem trobar xeringues usades. La zona del Tecnoparc o els voltants de l’hospital són zones on ara trobem moltes xeringues brutes a terra i això ens fa pensar que hi ha més gent que consumeix i també que s’han d’aplicar més mesures encara perquè això no succeeixi perquè és un problema de salut pública”.

Gairebé totes les xeringues que recullen han sortit dels punts d’intercanvi de xeringues que l’entitat té repartits per la ciutat. Gràcies a aquests punts de distribució, l’entitat pot recopilar dades sobre el consum de drogues a Reus.
ARSU té comptabilitzats almenys unes 300 persones usuàries d’aquest servei, una tasta molt necessària, ja que segons l’entitat, la prevenció de malalties infeccioses és molt més efectiva i econòmica que tractar les pròpies malalties.

Quim Gómez és president d’ARSU i explica que “es tracta del DI-PI. És un projecte de diversificació de punts d’intercanvi de xeringues, i es va crear per tal que la gent tingui accés aquest material estèril i no comparteixi ni reutilitzi les xeringues amb les quals podrien agafar malalties infeccioses”.

ARSU porta gairebé vint anys treballant per defensar els drets de les persones que consumeixen drogues i ha part de la recollida de xeringues també col·laboren amb l’espai alternatiu la Illeta per a persones usuàries d’aquestes substàncies i participen en campanyes i tallers de sensibilització i prevenció de sobredosis.

Diari de Tarragona, 27 setembre 2017

https://www.diaridetarragona.com/reus/Arsu-recupero-el-ano-pasado-mas-de-5.600-jeringuillas-usadas-en-Reus-20170927-0031.html

dta

Prevenció i formació: les armes contra l’abús de drogues i tràfic il•lícit

Formació i prevenció. Són les dues eines que reclamen les associacions d’usuaris de drogues per tal de millorar la qualitat de vida d’aquestes persones. Des de la capital del Baix Camp, l’entitat ARSU-Reus Som Útils s’ha unit a la campanya ‘Recolzi, no castigui’, que s’ha fet a escala internacional
ARSU

Recolzar i no castigar. És la demanda que fan les entitats d’usuaris de droga d’arreu del món en en Dia Internacional de les Nacions Unides contra l’Abús de Drogues i el Tràfic Il·lícit. Cada 26 de juny, surten al carrer per reivindicar el respecte a aquestes persones, però especialment per posar en evidència que les lleis de drogues escrites durant els anys seixanta han quedat obsoletes a l’actualitat. L’entitat Reus Som Útils ho ha denunciat des de la plaça de la Dona Treballadora. Toni Llort, responsable de programes de redució de danys i salut comunitària de l’hospital Sant Joan i representant d’ARSU ha posat sobre la taula les dades que evidencien que les polítiques mundials de drogues han fallat: “Cada any es gasten més de 60 milions de dòlars en forces de l’ordre i repressions a les persones usuàries de droga a tot
el món. La solució no és castigar, sinó donar la formació i la prevenció a aquestes persones per allunyar-los d’aquestes addiccions
“, assegura.


El tràfic il·lícit és l’altra vessant que es posa a la llum pública en aquesta jornada. Es tracta d’un aspecte on la regularització de cada govern podria invertir la situació en molts països, segons ARSU. Llort considera que si cada país tingués un control més exhastiu envers aquest negoci il·legal, seria més fàcil posar-li punt final.

Aquesta tarda està prevista una trobada a Ciutat Vella de Barcelona per pressionar a les administracions que s’inverteixin els recursos necessaris en sales de consum supervisat i sales de fumar amb material higiènic per consumir, d’aquesta manera consideren que s’empodera als usuaris per tal de superar les seves addiccions.

 

  • Diari de Tarragona Digital. 29 de juny de 2016

DSC_1233

  • Diari de Tarragona Digital. 05 de juny de 2015

dt 2015

 

  • Diari de Tarragona digital 26 de juny de 2014

diari detarragona2015

  •  Diari de Tarragona, 21 de juny de 2013

Diari Tarragona Reducció de Danys

Diari de Tarragona 6 d’agost de 2103

 

  • Diari MÉS 5 d’agost de 2013

Diari MÉS 5 d'agost de 2013

  •  Diari de Tarragona 9 de novembre de 2011

Escaneo1

,Notícia DIPI

  • Diari de Tarragona

NOTÍCIA ARSU-FESTA Emmarcada

 

 

  •  Diari MÉS Reus, 13 de desembre de 2010.

Diari notícia Mas Iglesias Desembre 2010

  • Diari MES.

diari2 (2)

  •  Diari de Tarragona, 13 de setembre de 2009

Entrevista a la doctora Borràs, directora del llavors, Servei de Drogodependències de l’Hospital Sant Joan de Reus.

Escaneo10001

  •  Diari El Punt 16 d’octubre de 1999 (continuació)

Ja al 1999, es contemplava temes de salut pública i d’interés comunitari, com per exemple,  la neteja d’espais públics.

  • Diari El Punt, 16 d’octubre de 1999

El diari dedicà un monogràfic a l’Associació, aleshores ASUR (Associació a Som Útils a Reus).

  •  Diari de Tarragona, 16 d’octubre de 1999.

El diari abordà el treball d’ASUR com un tema de salut pública.

diari5 (2)

  • Diari El Punt, 13 de juny de 1999

Entrevista a dos activistes de l’associació, Daniel Valle i Clara Blanco (futura presidenta d’ARSU). Ambdós ressaltaren diverses reivindicacions dels consumidors de drogues, com a persones subjectes de dret.